Ismert, kedvelt, tiszteletnek örvendő személyiségek idézik fel az egykori otthon tűzhelyét, a gyermekkor kedves ételeinek ízeit, az anyai gondoskodás és szeretet megannyi, ételben és étkezésben megnyilatkozó kifejezését. A vasárnapi ebéd hangulatához illeszkedő műsor a családi összetartozás élményét erősíti és megidézi az ország legkülönbözőbb tájegységeinek gasztronómiai hagyományait. A vasárnap delente jelentkező műsorban vendéglősök és neves éttermek vezetői és vendégei is szerepelnek.
Adás információk:
Adásban: 2024.06.02. 14:04
Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet
Szerkesztő: Pál Amanda
Szabó János, Szabóné Tésenyi Andrea és Szabó Júlia közös kis családi vállalkozása a mókás nevű Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet. Hogyan lettek a csokoládé szerelmesei, milyen inspirációk alapján készülnek a bonbonok? Milyen a tökéletes csokoládé kóstolás? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szabó Jánossal.
2024. május 26. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„Ujjaim meghosszabbításával eggyé válok a tejjel, lelkem szárnyra kel és kezeim között megszületik a csoda” – így írt a sajtról annak egyik mestere. Anyakönyvébe a Pozsa Anna került annak idején, de mindenki csak Panniként emlegeti, így mára ez lett a név- és védjegye is. Egyszerű háziasszonyként próbálkozott először, ebből aztán családi vállalkozás lett, s ma már ő tanítja az érdeklődőket. Ismerkedjenek meg egy lelkes műhelytulajdonossal!
Kép: Pozsa Panni a Katolikus rádió stúdiójában (Veres Ádám felvétele) |
2024. május 19. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |
2024. május 12. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Aki már formálja a konyhafőnökök "krémjét"
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Nemrég kerül be a világ 100 legjobb séfje közé. Ő a harmadik magyar, akinek ez sikerült. Amikor annak idején dolgozóként belépett egy gyorsétterembe, valószínűleg kevesen jósoltak volna neki ilyen jövőt. Szereti azokat az alapanyagokat, amelyek egyedi - szavai szerint emberi – arcot adnak az ételeknek. mai napig dolgozik benne a gyermekkori emlék: megbecsüli azt, ami az asztalra kerül. Üdvözlöm Önöket, én Nagy György András vagyok. Beszélgető és főzőtársam pedig Tóth Szilárd.
|
2024. május 05. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Máténé Mária a zalai Sormásról mesél a régi szokásokról és ételekről
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Több mint 50 "lakodalmat főzött" meg a zalai Sormáson élő Máténé Marika. Nemcsak a közösségi főzés örömeiről mesélt nekünk, hanem a régi szokásokról és a hagyományos ételekről is. |
2024. április 28. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A nyitott kuckó: a tanulható életöröm
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...A Tulipánkuckó gazdája azt írja magáról: „Édesanyámtól, nagymamámtól tanultam, akik nagyon szorgalmas nagy teherbírású asszonyok voltak, sürögtek-forogtak a háziasszonyi szerepben” Azt is megfogalmazhatná – a közismert filmjelnetet átalakítva, hogy a „tésztát is tésztával eszem”, de valójában sokkal többről van szó. Önfenntartó életmód, egészséges táplálék valamint a kétkezi munka, amely örömet okoz annak, aki végzi, és annak, aki az eredményét fogyaszthatja. Úgy, hogy az egészben egy autóbaleset játszott meghatározó szerepet... Beszélgetőtársam ma Kakuk Zsuzsa!
Fotó: tulipankucko.hu |
2024. április 21. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra - Sára-Gulyás Gyöngyvérrel beszélgettünk
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Hogyan készül a jó bonbon, az igazi trüffel és milyen ízű valójában a kakaó - ha frissen kikerül az ültetvényről és nem desszertként esszük, hanem egyfajta fűszerként, hozzávalóként használjuk fel a konyhában? Sára-Gulyás Gyöngyvérrel, a Lady Lavender Csokoládé Manufaktúra megálmodójával beszélgettünk. |
2024. április 14. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szakmáját a szeretet mozgatja...
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Szaktanár, egyetemi oktató, szakújságíró, szaktanácsadó, étteremkritikus. Gasztronómiai- és borakadémiák tagja. Ez nem egy csapat, hanem egyetlen ember. Olyan, aki örül annak, hogy ma a médiában mutatott kép miatt divattá is lett a vendéglátás, ugyanakkor tudja, hogy ez a tükör torzít, mert nem mutatja meg milyen munka van a tényleges teljesítmény mögött. Mai beszélgetőtársam: Zmák Tibor. |
2024. április 07. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Bukovicsné Kati néni mesél a régi és jelenlegi zalai receptekről
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Tudják mi az a kukorés? Hogyan készül a karamell krémes hatlapos? Milyen apró trükkök vannak, hogy puha és egyenletes legyen? Több húsvéti sütemény receptjét mesélte nekünk Bukovicsné Kati néni a zalai Sormásról. |
2024. március 31. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Széderesttől Húsvétig - Ételek és jelképek
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Botanikai, kertészeti kultúrtörténeti témákban publikál. Címzetes egyetemi docens, Vácrátóton ország legfajgazdagabb élőnövény-gyűjteményénél kurátor. Legsikeresebb munkájának azt a könyvét tartják, amelynek címe a Biblia növényei. Ezt folytatta a szentírás ételeinek feldolgozásával. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok! Fráter Erzsébettel abban maradtunk, hogy egy hagyományos széder este, azaz tulajdonképpen az utolsó vacsora menetrendjét követve jutunk el a mai Húsvétig. Ha beleképzelték magukat a helyzetbe, ahogy a Mester tanítványaival megérkezik az étkezésre vánkosokkal berendezett tágas emeleti terembe, akkor következik a gyertyagyújtás, az áldásmondás- tehát az ünnep megszentelése- és az első pohár bor. |
2024. március 24. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A régi és a mai húsvéti ételekről Szabóné Marika néni mesél - a Zala vármegyei Sormásról
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Milyen szalalkális pogácsa, a tejes bableves, és hogyan készül egy legendás száz éves recept alapján a nápolyis szelet? Megtudhatjuk a Zala vármegyei Sormáson élő Szabóné Marka nénitől, akivel a régi és a mai húsvéti ételekről beszélgettünk. |
2024. június 02. vasárnap 14:04 | Édesanyám főztje Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Szabó János, Szabóné Tésenyi Andrea és Szabó Júlia közös kis családi vállalkozása a mókás nevű Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet. Hogyan lettek a csokoládé szerelmesei, milyen inspirációk alapján készülnek a bonbonok? Milyen a tökéletes csokoládé kóstolás? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szabó Jánossal. |
2024. június 03. hétfő 0:30 | Édesanyám főztje (ism.) Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Szabó János, Szabóné Tésenyi Andrea és Szabó Júlia közös kis családi vállalkozása a mókás nevű Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet. Hogyan lettek a csokoládé szerelmesei, milyen inspirációk alapján készülnek a bonbonok? Milyen a tökéletes csokoládé kóstolás? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szabó Jánossal. |
2024. június 09. vasárnap 14:04 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András |
2024. június 10. hétfő 0:30 | Édesanyám főztje (ism.) Szerkesztő: Nagy György András |
2024. június 16. vasárnap 14:04 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |